ULTIMUL GEST DISPERAT AL PROCURORILOR DIN CSM: MIZA BOICUTULUI ANTI-NETEJORU

Plenul CSM e programat să se întrunească din nou miercuri, la ora 13.00, după ce marți nu a fost cvorum. Pe ordinea de zi se află validarea rezultatelor concursului pentru numirea șefului Inspecției Judiciare, dar organizarea concursului pentru numirea noului șef al Secției de anchetă.
Potrivit unor surse citate de Antena 3, tabăra procurorilor din CSM (Secţia pentru procurori şi trei membri ai Secţiei pentru judecători) ar pregăti un nou boicot, în tentativa de a amâna din nou validarea concursului pentru şefia Inspecţiei Judiciare.
Judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent. Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte. Comisia de concurs a fost formată din Lia Savonea, Evelina Oprina, Victor Alistar, Andrea Chiş şi Florin Deac, însă punctajele oferite de ultimii doi au fost anulate. Mandatul de trei ani la conducerea IJ trebuie să fie validat de plenul CSM.
Mandatul lui Lucian Netejoru la Inspecția Judiciară s-a încheiat pe 1 septembrie anul trecut, însă din acel moment, el a condus instituția ca interimar, în urma unei ordonanţe de urgenţă care a rezolvat vidul legislativ în condiţiile în care mandatele conducerii IJ expirau, iar regulamentul pentru organizarea unui nou concurs era suspendat de instanţă.
Asociaţia Forumul Judecătorilor a apelat la o serie de tertipuri judiciare pentru a obţine sesizarea Curţii de Justiţie a UE, contestând modalitatea de stabilire a interimatului la şefia Inspecţiei Judiciare. Dacă plenul CSM validează concursul câştigat de Netejoru, acţiunile de la CJUE rămân fără obiect. Mai mult, tabăra procurorilor din CSM, susţinută de asociaţiile magistraţilor-activişti urmează să fie „lovită” în plin de dezvăluirile din rapoartele Inspecţiei Judiciare cu privire la dosarele DNA care au vizat magistraţi şi cu privire la aplicarea protocoalelor dintre SRI şi parchete.
Boicotul reprezintă singura variantă prin care tabăra procurorilor poate amâna deznodământul inevitabil, după ce s-a pierdut majoritatea în CSM, ca urmare a pensionării lui Augustin Lazăr.
Potrivit Antena 3, procurorii din CSM ar fi nemulţumiţi că au fost convocaţi în ultimul moment, după ce şedinţa de luni s-a amânat din lipsă de cvorum. Pentru a putea fi organizată, la şedinţa plenului CSM trebuie să fie prezenţi 15 din cei 19 membri. La şedinţa de luni aau lipsit 6 membri: Andrea Chiş, Florin Deac, Tatiana Toader, Cristian Ban, Romeo Chelariu şi Bogdan Licu (legalitatea eventualei participări a procurorul general interimar ar putea fi contestată, în baza unor precedente).