Va contesta Legea bugetului la CCR Traian Băsescu nu a cedat după consultările cu premierul

Întâlnirea de la Palatul Cotroceni dintre premierul Ponta, miniştrii Chiţoiu şi Voinea şi Traian Băsescu s-a încheiat. Ponta a declarat după reuniune că politica economică a USL este diferită de cea a lui Traian Băsescu şi că această politică a fost agreată de peste 70% din electorat.

Preşedintele va contesta bugetul

La puţine minute după ce s-a încheiat întâlnirea de la Palatul Cotroceni, prim-ministrul a făcut declaraţii presei. Victor Ponta a precizat de la bun început că nu s-a înţeles cu preşedintele. „Traian Băsescu mi-a spus că va respinge Legea bugetului de stat pe 2014”, a spus premierul. „Noi (premierul plus miniştrii Chiţoiu şi Voinea) ne-am susţinut clar poziţia. Nu aveam ce să cedăm. Politica economică a USL este opusă politicii economice gândite de Traian Băsescu. Electoratul a preferat politica economică pe care noi am propus-o. Dacă o prefera pe cea a lui Traian Băsescu, atunci l-ar fi votat pe el, sau mai precis ar fi votat PDL în decembrie 2012. Dar ne-au votat pe noi. Nu putem contrui o politică economică pentru un procent de sub 20% dintre români. Promovăm o politică economică agreată de majoritatea românilor”, a mai precizat Ponta.

Băsescu nu garantează că nu va întârzia procedurile

Premierul Ponta a mai anunţat că i-a solicitat preşedintelui ca în demersurile sale de contestare a Legii bugetului să nu întârzie procedurile pentru ca Parlamentul să îl adopte până pe 1 ianuarie 2014. „Preşedintele a spus că va trimite Legea bugetului înapoi la Parlament, că o va contesta apoi la Curtea Constituţională, l-am rugat să nu întârzie procedurile, dar nu am primit garanţii în acest sens. Poziţia sa a fost extrem de inflexibilă.

Mie mi-e foarte clar că preşedintele vrea să ne şicaneze cât vrea de mult – nu aveţi ce face, o să suportaţi faptul că îmi folosesc atribuţiile constituţionale, a fost răspunsul preşedintelui. Când eu i-am spus ca nu le-a folosit până acum în 9 ani, el a spus că a greşit că nu le-a folosit şi împotriva Guvernului Boc când ar fi trebuit.”

Băsescu va contesta de dragul de a contesta

Faptul că preşedintele Traian Băsescu şicanează în mod intenţionat actualul guvern reiese şi din următorul dialog descris de premier: „L-am întrebat dacă poate (pe ce bază legală – n.a.) o acciză la Curtea Constituţională şi am primit următorul răspuns: «Nu asta nu, dar găsim altceva»”. Orice comentariu este de prisos.

sursa – cotidianul.ro