VENEZUELA, PE UN BUTOI CU PULBERE – UN NOU REVERS PENTRU MADURO: UN GENERAL ÎNDEAMNĂ ARMATA LA REVOLTĂ ÎMPOTRIVA PREȘEDINTELUI

Un general venezuelean, Ramon Rangel, îndeamnă forţele armate să se ridice împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, care se sprijină pe susţinerea armatei pentrua rămâne la putere, după ce liderul opoziţiei Juan Guaido s-a autoproclamat în ianuarie preşedintel interimar, relatează Reuters, scrie news.ro.
Ramon Rangel, care se prezintă drept un general din cadrul aviaţiei venzuelene, a denunţat duminică faptul că Guvernul lui Maduro este controlat de ”dictatura comunistă” din Cuba – unul dintre aliaţii liderului socialist, alături de China şi Rusia.
”Trebuie să găsim un mijloc de a ne debarasa de frică, să ieşim înstradă, să protestăm şi să căutăm o uniune militară pentru a schimba acest sistem politic”, afirmă el într-o înregistrare video difuzată pe YouTube.
”Este timpul să ne ridicăm la luptă”, îndeamnă el.
Acesta este un nou revers pentru Maduro, în urma mai multor dezertări de acest fel din armată, de la începutul anului, însă nimic nu arată că acest nou anunţ îi va determina pe generali să-i întoarcă spatele preşedintelui socialist.
Ofiţeri care au dezertat din cadrul armatei au fugit în străinătate, iar Statul Major continuă să-l recunoască pe Maduro drept preşedinte.
Reuters scrie că nu a obţinut vreo reacţie de la Ministerul venezuelean al Informaţiilor şi nici de la Rangel.
Un comandat al aviaţiei venezuelene a publican duminică pe Twitter o fotografie a lui Rangel, pe care scria ”trădător al poporului venezuelean şi al revoluţiei”.
O sursă apropiată armatei a declarat sub protecţia anonimatului că Rangel a fugit luna trecută în Columbia.
Spre deosebire de alţi ofiţeri care l-au abandonat pe Maduro, Rangel nu şi-a exprimat susţinerea faţă de Juan Guaido, recunoscut preşedinte de mai multe ţări din regiune şi ţări occidentale, inclusiv Statele Unite.
În urma unei revolte eşuate, la 30 aprilie, la apelul lui Guaido, Maduro a subliniat că dispune în continuare de susţinerea armatei.