Vești bune pentru români. Când ar putea avea noi zile libere

Vești bune pentru bugetari! Boboteaza și Sfântul Ioan ar putea fi declarate zile libere dacă se va aproba proiectul de lege pentru completarea Codului muncii, în care senatorul PSD Sorin Bota propune declararea a încă trei zile libere.De Bobotează, de Sfântul Ioan și de Ziua Morților, românii angajați la stat ar putea avea liber. Sorin Bota a propus ca românii să mai aibă încă trei zile libere.

“Ziua Morţilor (Luminaţia), sărbătorită la 1 noiembrie în fiecare an, cu precădere în zona Transilvaniei, dar şi în alte părţi ale ţării. Ziua de 1 Noiembrie este declarată zi nelucrătoare în mai multe ţări civilizate din vestul Europei, Botezul Domnului (Boboteaza), dar şi ziua de Sfântul Ioan Botezătorul (6 şi 7 ianuarie), considerate cele mai semnificative şi importante sărbători creştine după Naşterea Domnului (Crăciunul) şi Învierea Domnului (Paştele)”, arată senatorul într-un comunicat.

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Muncii, românii au 12 zile libere ca sărbători legale pe an. În general, bugetarii au beneficiat de mai multe deoarece Executivul a mai acordat uneori zile libere în plus pentru a lega între ele două sărbători legale.

Calendarul zilelor libere in 2014:

De Anul Nou, românii au avut parte de trei zile libere,1 – 3 ianuarie (de luni pana vineri), iar de Paști vor avea încă două zile libere, pe 20 și pe 21 aprilie (duminică și luni), iar următoare zi liberă va fi pe data de 1 mai, de Ziua Internațională a Muncii (joi).

De Rusalii, bugetarii vor avea două zile libere, pe datele de 8 și pe 9 iunie (duminică, luni), iar vineri, 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, vor sta din nou acasă. Urmatoarea zi liberă va fi în noiembrie, pe data de 30, de Sfântul Andrei, dar și luni, pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Ultimele zile libere din an vor fi de Crăciun, pe 25 si 26 decembrie, joi si vineri.

sursa – dcnews.ro