VICTOR PONTA – NEGOCIERI FMI, DEFICIT BUGETAR: Cum i-a făcut opoziția jocul premierului

Premierul Victor Ponta a informat, marți, după mai multe zile de negocieri cu reprezentanții FMI,

ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, că Guvernul a obținut un deficit de 1,83% din PIB pentru bugetul pe 2015. Anunțul ar putea fi considerat o mare victorie obținută de Victor Ponta, înfierat de opoziție după informația conform căreia reprezentanții Troicii ar fi solicitat un deficit de 0,9%. Întrebarea care se impune însă este dacă nu cumva ipoteza respectivă nu a fost lansată în presă tocmai dinspre tabăra puterii. – See more at: http://www.dcnews.ro/victor-ponta-negocieri-fmi-deficit-bugetar-cum-i-a-facut-opozi-ia-jocul-premierului_461768.html#sthash.nnjBBk3A.dpufDeficit de 0,9 – informație „pe surse”, confirmată de Vâlcov

„Succesul” anunțat marți de șeful Executivului a venit după ce „pe surse” a apărut în presă informația că FMI, CE și Banca Mondială ar fi solicitat un deficit de doar 0,9% din PIB pentru 2015, față de ținta de 1,4%, pe care o propusese Guvernul. Informația a apărut inițial la B1 TV, după care s-a rostogolit în toată presa, iar primul politician care a confirmat-o a fost tocmai ministrul Bugetului, Darius Vâlcov.

„Discuțiile tehnice cu cei de la FMI au avut loc noaptea trecută. Discuțiile la nivel de miniștri vor avea loc la ora 15:00. Propunerea de deficit bugetar pe cash de 0,9% a fost făcută de un reprezentant al FMI și CE. Deficitul pe care noi ni-lam asumat anul acesta este de 1,4%, atât cash cât și ESA. Nu vom accepta ca regulile să fie schimbate în timpul jocului. Eu totuși am mare încredere că la ora 15:00 se va dovedi că această solicitare nu este susținută și de reprezentanții la vârf ai FMI și CE și vom porni negocierile așa cum este normal și corect de la 1,4%, așa cum s-a convenit. Mandatul meu, ca ministru delegat pentru Buget, dar și cel al ministrului Finanțelor, este ca negocierile să înceapă de la 1,4%. Nu putem să începem o negociere după ce toată lumea știa că este 1,4%, de la 0,9%. Vă dați seama că, practic, ar însemna ca noi să acceptăm, într-un fel, îngenuncherea definitivă a economiei românești”, a declarat Darius Vâlcov, vineri, la B1 TV.

Opoziția a sărit la gâtul lui Ponta

Imediat, opoziția a speculat și a început înfierarea premierului Victor Ponta și a Guvernului pentru deja-anunțatul eșec în negocierile cu instituțiile internaționale.

„În același timp, văd că dl Ponta dorește în fiecare zi să renunțe la Guvern, cu atât mai mult cu cât gesturile dlui sunt acum de domeniul evidenței: 1 – întârzie trimiterea bugetului în Parlament; 2 – vorbește despre retragerea sa; 3 – se opintește în negocierile cu partenerii internaționali și atunci amenință din nou cu retragerea. Deci sunt foarte multe lucruri care dovedesc faptul că dl Ponta mai degrabă dorește să renunțe la această povară guvernamentală, așa cum o percepe dlui”, a spus Roberta Anastase, într-un interviu acordat DCNews.
– See more at: http://www.dcnews.ro/victor-ponta-negocieri-fmi-deficit-bugetar-cum-i-a-facut-opozi-ia-jocul-premierului_461768.html#sthash.nnjBBk3A.dpuf