VREMEA. Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni, inclusiv în ziua alegerilor prezidenţiale

VREMEA. Vremea prognozată în următoarele două săptămâni se anunţă mai caldă

decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, cu temperaturi pe timpul zilei ce vor atinge chiar şi 18-19 grade Celsius în unele regiuni, în timp ce probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai mare după 13 noiembrie, în special, în zonele depresionare, relevă estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile pentru intervalul 10 – 23 noiembrie 2014. VREMEA. În prima parte a intervalului, în Banat, vremea se va menţine caldă, chiar dacă valorile temperaturilor maxime vor scădea uşor şi treptat, de la 17 — 18 grade, spre 13 — 15 grade Celsius. În cea de-a doua săptămână, temperatura va continua să scadă uşor, până la maxime pe regiune de 11 — 13 grade, valori ce se menţin totuşi peste cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii noiembrie. Minimele nocturne vor avea aceeaşi evoluţie, astfel că în prima săptămână acestea vor fi mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu o medie de 7 — 9 grade, apoi vor scădea uşor, urmând a se situa într-un ecart mediu de 4 — 7 grade. Ploi slabe, cu caracter local vor fi în zilele de 13 şi 14 noiembrie, iar pentru perioada 17-19 noiembrie va creşte probabilitatea pentru ploi pe spaţii mai extinse.

În Crişana, în prima săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decât cele înregistrate în mod obişnuit în această perioadă din an, cu maxime în medie de 15-19 grade şi minime de la 5 până la 8 grade. Apoi, deşi vor marca o scădere treptată, temperaturile se vor menţine în general peste mediile climatologice specifice în a doua parte a lunii noiembrie, cu valori diurne de 10 — 14 grade şi minime nocturne de 4 — 7 grade Celsius, medie regională. Probabilitatea de ploaie va creşte în a doua parte a intervalului de referinţă, în special în perioada 17-19 noiembrie, scrie Agerpres.
În Transilvania, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, cu maxime, în medie, de 12 — 15 grade Celsius. Estimările indică o tendinţă de scădere a temperaturii aerului până la maxime pe regiune de 8 — 11 grade, valori ce se menţin totuşi uşor peste cele climatologic specifice în a doua jumătatea a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne va avea aceeaşi evoluţie, în scădere de la un ecart de 2 — 5 grade în prima săptămână la o medie regională de 1 — 3 grade Celsius, cu valori mai mici în primele nopţi şi, din nou spre sfârşitul intervalului de referinţă, în zonele depresionare. În partea a doua a intervalului de prognoză va creşte probabilitatea pentru ploi locale.

În Maramureş, pe parcursul primei săptămâni de prognoză vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, chiar dacă valorile termice vor scădea treptat, de la maxime, în medie, de 17-18 grade la început spre 13 — 14 grade Celsius. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o tendinţă de continuare a scăderii uşoare de temperatură, până la maxime mediate pe regiune de 9 — 12 grade, valori ce se menţin totuşi peste cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne va avea aceeaşi evoluţie, astfel că în prima săptămână acestea vor fi mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu o medie de 4 — 6 grade, apoi vor scădea uşor, urmând a se situa într-un ecart mediu de la 2 la 4 grade Celsius. Probabilitatea de ploaie va creşte în a doua parte a intervalului de referinţă, în special în perioada 17-19 noiembrie.

În zona Moldovei, primele zile vor fi caracterizate de o vreme în general caldă, cu precădere în zonele mai înalte de relief. Valorile mediate pe regiune ale temperaturilor maxime vor fi de 10 — 14 grade, iar cele ale temperaturilor minime vor fi de 3 — 6 grade Celsius. Începând cu 15 noiembrie, valorile termice vor scădea, devenind apropiate de mediile climatologice specifice în a doua jumătate a lunii, cu maxime de 6 — 9 grade şi minime de 1 — 4 grade Celsius, în medie. Vor fi posibile ploi slabe sau burniţe, cu caracter local, îndeosebi în cea de a doua săptămână de prognoză.

În prima săptămână de prognoză, în Dobrogea, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, cu maxime, în medie, de 12 — 14 grade. Apoi temperatura va fi în scădere, până la maxime pe regiune de 9 — 11 grade, valori apropiate de cele climatologic specifice în a doua jumătatea a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne va avea aceeaşi evoluţie, în scădere de la un ecart de 7 — 9 grade în prima săptămână, spre o medie regională de 4 — 7 grade, în cea de-a doua. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în data de 14 noiembrie şi în perioada 17-19 noiembrie.

În Muntenia, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă, cu precădere în zonele mai înalte de relief, cu valori mediate pe regiune ale temperaturilor maxime de 11 — 15 grade Celsius. Apoi se estimează o scădere de temperatură, valorile diurne, în ecart mediu de 9 — 11 grade, devenind apropiate de mediile climatologice specifice în a doua parte a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne se va situa mult peste cel normal în prima săptămână, când în medie pe regiune vor fi 5 — 8 grade, apoi va fi în scădere, spre un ecart de 2 — 5 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată între 13 şi 15 noiembrie, apoi vor mai fi posibile ploi slabe.

În Oltenia, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă, cu precădere în zonele mai înalte de relief, cu valori mediate pe regiune ale temperaturilor maxime de 11-15 grade. Apoi se estimează o scădere de temperatură, valorile diurne, în ecart mediu de 9 — 11 grade, devenind apropiate de mediile climatologice specifice în a doua parte a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne se va situa mult peste cel normal în prima săptămână, când în
medie pe regiune vor fi 5 — 8 grade, apoi va fi în scădere, spre un ecart de 2 — 5 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată între 13 şi 15 noiembrie, apoi vor mai fi posibile ploi slabe.

La munte, regimul termic diurn se va situa în mare parte a intervalului de prognoză peste cel climatologic normal, în special în primele zile, când vor fi în medie 9 — 12 grade Celsius. Tendinţa este, însă, de scădere uşoară, mai ales în a doua săptămână, când se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 4 — 7 grade. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive în prima săptămână, apoi vor scădea la o medie uşor sub limita de îngheţ. Vor fi posibile ploi locale în jurul datei de 14 noiembrie, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte în perioada 17-20 noiembrie.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menţionează ANM.